Okouzlující svět Thajska je destinací překypující bohatou kulturou, úžasnou krajinou a jedinečným smyslem pro dobrodružství. Tento průvodce, plný postřehů od ostřílených cestovatelů i místních obyvatel, si klade za cíl vybavit vás praktickými tipy a zasvěcenými znalostmi, aby vaše cesta po Thajsku byla co nejhladší a nejpříjemnější.

Nezapomeňte si vzít svou eSIM Thajsko z Holiday eSIM, abyste okamžitě získali prémiové připojení!

Nepodceňujte dobu přepravy

Cestování v Thajsku může být obohacujícím zážitkem, ale je nezbytné si cestu naplánovat moudře, abyste svůj čas využili co nejlépe. Pokud neplánujete většinu své dovolené strávit v tranzitu, doporučuje se vyčlenit na cestování maximálně 20 % svého času. To vám umožní ponořit se do destinací, které navštívíte, a skutečně zažít místní kulturu.

Proces balení, odbavení, dojíždění na letiště, létání a usazování na novém místě může zabrat celý den. Ve skutečnosti můžete zjistit, že cestování na relativně krátkou vzdálenost v Thajsku může trvat déle než cesta napříč zemí v USA. Přidejte si pár hodin navíc, pokud vaše plány zahrnují trajekt.

Vždy udržujte flexibilní přístup. Zpoždění a nečekané události jsou součástí zážitku z cestování. Přijměte je jako příležitosti k prozkoumávání a objevování.

Důvěřujte svému pocitu

Thajská kuchyně se svými robustními a kořenitými chutěmi je pro mnohé potěšením, ale pro ty, kteří nejsou zvyklí na její intenzitu, může někdy vést k nepohodlí. Silné koření a bylinky používané v thajských pokrmech mohou potenciálně způsobit zažívací potíže, jako je podrážděný žaludek nebo zažívací potíže. Některé přísady v thajském jídle mohou mít navíc vysoký obsah sodíku, což vede k dehydrataci, křečím a nadýmání. Přítomnost bakterií, zejména v mořských plodech, může také přispět k zažívacím potížím po konzumaci thajského jídla.

Existuje však podceňovaný a bezpečný lék, který je k dispozici od jakéhokoli 7/11 - probiotický jogurt.

Probiotický jogurt obsahuje prospěšné bakterie, které mohou pomoci obnovit přirozenou rovnováhu vašeho střeva, když byla narušena silnými potravinami. Konzumace probiotického jogurtu může pomoci zmírnit běžné gastrointestinální problémy, jako je průjem, zácpa a nadýmání. Také se předpokládá, že napomáhá trávení potravy a snižuje hromadění žaludeční kyseliny.

Začlenění probiotického jogurtu do vaší stravy by tedy mohlo být užitečnou strategií v boji proti potenciálnímu zažívacímu nepohodlí způsobenému thajským jídlem. Pamatujte, že tělo každého reaguje jinak, a proto je vždy dobré naslouchat svému tělu a podle toho upravit jídelníček.

Nadřazenost nad pouličním jídlem

Vychutnejte si světově proslulé pouliční jídlo Thajska a mějte na paměti některé zásadní věci. Zatímco většina pouličních jídel je bezpečná, pokud se s nimi budete řídit, zajistíte tím, že vaše chuťové pohárky dostanou čas a vyhnou se nemilým překvapením.

Rozhodněte se pro prodejce s dlouhými frontami

Zejména ty, které navštěvují místní. To ukazuje nejen na chutné jídlo, ale také naznačuje nižší riziko alimentárních onemocnění.

Upřednostňujte teplé, čerstvě uvařené jídlo

Vyhněte se pokrmům, které byly celé hodiny venku pod širým nebem, a místo toho se věnujte vařeným věcem přímo před vašima očima, jako jsou smaženice, grilovaná masa nebo vaření horkých polévek. To zajišťuje, že během procesu vaření budou pravděpodobně zničeny všechny škodlivé bakterie.

Vyberte si prodejce, kteří se specializují na jeden druh pokrmů.

Tyto stánky mívají vysoký obrat surovin, což snižuje možnost zkažení potravin. Na rozdíl od restaurací s obsáhlým menu se tito prodejci zaměřují na několik variant jednoho jídla, čímž zajišťují čerstvost a kvalitu.

Dejte si pozor na klasický tuk-tukový podvod

Tuk-tuky mohou nabídnout neotřelý turistický zážitek, ale buďte opatrní ohledně jejich cen. Někteří řidiči vás mohou vzít do turistických agentur pro provize. Funguje to tak, že najdete extrémně přátelské řidiče ochotné nabídnout vám svezení za přehnaně levné sazby nebo dokonce zdarma.

Ale jakmile se dostanete dovnitř, zjistíte, že vás odvezou jinam, nejspíš cestovní kanceláře nebo krejčovství, obchody se suvenýry nebo šperky, kde byste byli vystaveni agresivní prodejní taktice. I ti nejopatrnější a nejzatvrzelejší turisté hlásí, že dávají a kupují předražené věci, které nepotřebují, protože tato zařízení zdokonalila umění prodávat cizincům.

Řidič Tuk-Tuk také dostane od obchodu provizi, která je nakonec vyšší než jízdné.

I když vám většina lidí může říkat, abyste se Tuk-Tukům úplně vyhnuli, stále můžete mít naplňující zážitek, pokud máte jasno o svém cíli a trváte na vyhýbání se objížďkám.

Vyberte si místo toho Songthaews

Songthaews jsou v podstatě pick-upy vybavené lavicemi v zadní části. Jsou běžným jevem na ostrovech a ve městech jako Chiang Mai a Pattaya. Chcete-li jednu použít, jednoduše ji zavolejte, informujte řidiče o cílové destinaci a vyjednáte cenu. Platba se provádí při příjezdu. Pokud chcete vystoupit, vzadu je bzučák, který signalizuje řidiči, aby zastavil.

Skvělé tipy na taxi

Při volání taxíkem, zejména ve velkých městech, se vyhněte těm, kteří parkují před hotely nebo hlavními turistickými místy. Místo toho hledejte jedoucí taxíky s jasně zeleným nebo červeným světlem na předním okně, které signalizuje jejich dostupnost. Taxíky jsou hojné, zvláště mimo špičku a pokud neprší.

Vyhněte se vyjednávání o paušálních sazbách

Nikdy se neptejte taxikáře: "Kolik?" pro váš cíl. Mohou uvést vyšší částku, než je měřené jízdné. Jednoduše nastupte, a pokud řidič trvá na paušální sazbě, vystupte z taxi. Měřidla jsou trvale ekonomičtější.

Pochopte dynamiku měřiče

Mějte na paměti, že taxametry zohledňují vzdálenost i čas. Během dopravní špičky nebo hustého provozu může časová složka zvýšit náklady. Naplánujte si výlety do vzdálených míst, jako je letiště, v době mimo špičku, abyste mohli jezdit levněji. O některých řidičích je známo, že používají záludnou taktiku s měřiči pomocí speciálního tlačítka. Toto tlačítko, když je aktivováno, může nafouknout jízdné na přemrštěnou částku, často až 10krát více, než je standardní sazba. Chcete-li se chránit, zvažte volbu renomovaných dopravních služeb nebo aplikací pro jízdu na koni, které poskytují transparentní a předem stanovené ceny. Pokud se rozhodnete použít taxi, výslovně potvrďte u řidiče, že bude měřidlo použito, a po celou dobu jízdy sledujte zobrazené jízdné.

Vypořádání se s odmítnutím

Pokud vás taxikář odmítne odvézt do určité destinace, vyhněte se konfrontaci. Stačí zavolat další taxík. Vždy je dostatek zásob.

Zachyťte podrobnosti o taxi

Všimněte si malé žluté plakety ve dveřích spolujezdce, která zobrazuje poznávací značku taxíku. Získejte jeho fotografii; může se to ukázat jako užitečné, když po sobě něco náhodou zanecháte.

Mezinárodní řidičský průkaz + cestovní pojištění pro úplnou dopravní blaženost

Není nad to si půjčit motorku a prozkoumat Thajsko svým tempem.

Uvědomte si však, že Thajsko je v současné době střízlivě vyznamenáno tím, že má nejvyšší rizika silniční bezpečnosti v jihovýchodní Asii a Asii obecně, zejména pro motocyklisty.

Navíc, pokud vás chytí bez licence nebo ještě hůře, stanete se nehodou bez licence/pojištění, je bezpečné předpokládat, že se ocitnete ve světě problémů.

Zachraňte své přátele a rodinu před utrpením při zakládání GoFundMe tím, že budete mít mezinárodní řidičský průkaz (IDP) a také cestovní pojištění, abyste byli krytí pro případ, že se v ráji dostanete do potíží.

IDP je obvykle překlad vašeho řidičského průkazu doma. Pokud tedy ve své zemi nemáte řidičský průkaz na motorku, v Thajsku určitě nemáte řidičák na motorku! Ujistěte se, že víte, jak bezpečně řídit, než se rozhodnete půjčit si jeden, když jste v Thajsku.

Základní thajské fráze

Znalost několika základních thajských frází může výrazně zlepšit váš zážitek z cestování. I když se v turistických oblastech běžně mluví anglicky, stále může existovat jazyková bariéra. Buďte trpěliví a zvažte nošení thajského slovníčku frází nebo překladatelské aplikace pro hladší komunikaci.

  • Hello/Goodbye: Sawasdee krap (pokud jste muž) nebo Sawasdee ka (pokud jste žena). Tato fráze se používá jak pro pozdrav, tak pro rozloučení

  • Děkuji: Khob khun krap (pro muže) nebo Khob khun ka" (pro ženy)

  • Ano/Ne: Chai pro ano a Mai pro ne.

  • Promiňte/Promiňte: Khor thot krap/ka

  • Kolik to je?: Jsou to kecy/ty?

  • Umíš anglicky?: Kun pood paasaa anggrit dai mai krap/ka?

  • Nerozumím: jím a škrábu se.

  • Kde je toaleta?: Hong naam yoo tee nai krap/ka?

  • Mohu dostat účet, prosím?: Gep dtang krap/ka

  • Potřebuji pomoc: Nevím, co mám dělat

  • Jsem alergický na...: Phom/Chan pae.... Následuje to, na co jste alergický

Pamatujte, že „krap“ (pro muže) a „ka“ (pro ženy) jsou zdvořilostní částice přidávané na konec vět. Projevují respekt a zdvořilost, což je v thajské kultuře vysoce ceněno.

Závěr

Cestování do Thajska je nezapomenutelným zážitkem plným živé kultury, úchvatné krajiny a přátelských místních obyvatel. Budete-li se řídit těmito zasvěcenými tipy, budete připraveni prozkoumat tuto krásnou zemi jako profesionál a vytvořit si vzpomínky, které vám vydrží na celý život. Přijměte dobrodružství, respektujte kulturu a hlavně si užijte každý okamžik své thajské cesty.