Čína je rozlehlá země s bohatou historií, rozmanitou kulturou a ohromujícími přírodními krásami. Pokud ho plánujete zažít naplno. Se zemí tak rozlehlou a rozmanitou, jako je Čína, byste ideálně potřebovali alespoň dva týdny, abyste ochutnali její zázraky.


I když se dva týdny mohou zdát jako krátká doba na prozkoumání tak rozsáhlé země, jako je Čína, může to být obohacující zážitek, pokud se zaměříte na konkrétní aspekty. Sláva Číny se soustředí kolem čtyř pilířů: její dávná historie a dynastie, živá kultura a tradice, dechberoucí přírodní krásy a její vzestup jako moderní ekonomické velmoci. 


Začleněním těchto prvků do svého itineráře můžete vytvořit cestu, která vás zavede od stop císařů v pekingském Zakázaném městě k futuristickým panoramatům Šanghaje, a přitom zažijete klid plavby po řece Li a majestátnost pohoří Huangshan.


Mezitím, pokud jsou vaše zavazadla již zabalena, ujistěte se, že máte nejlepší mobilní datový tarif pro vaši čínskou dovolenou s a Holiday eSIM Čína předplacený plán. Vyberte si z naší řady neuvěřitelných možností a zažijte prvotřídní konektivitu a soustřeďte se na to, abyste si výlet užili.


Kupte si eSIM Infinity China Unlimited 15 dní online

Krok zpět v čase: Peking a Xi'an

Zakázané město

Naše cesta začíná v Pekingu, hlavním městě císařství po staletí. Zakázané město, rozlehlý palácový komplex, šeptá příběhy o císařích a dynastiích. Císařský palácový komplex, který po více než 500 let ubytoval 24 císařů a sloužil jako politické srdce Číny za dynastií Ming a Qing. Zakázané město je pečlivě navržené bludiště nádvoří, sálů a zahrad.  Každá stavba vypráví příběh, který odráží tradiční čínskou architekturu a filozofie, jako je Feng Shui.


I když je Zakázané město prodchnuté historií, dobře se stará o turisty.  Zvukoví průvodci jsou k dispozici v několika jazycích a nápisy poskytují historický kontext.  Jsou zde vyznačené trasy, které zajistí hladký tok návštěvníků, a obchody se suvenýry nabízejí suvenýry na památku vaší návštěvy.


U Velké čínské zdi, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a je důkazem lidské vynalézavosti, čeká hrůza. Náměstí Nebeského klidu, největší městské náměstí na světě, rezonuje s historickým významem.

Xi'an

Xi'an, dříve také známý jako Chang'an, je fascinující město na severu centrální Číny a hlavní město provincie Shaanxi. Sloužil jako hlavní město několika čínských dynastií, včetně dynastií Zhou, Qin, Han a Tang, vzkvétalo více než 1100 let! Toto dědictví je evidentní v bohatém kulturním dědictví města a archeologických pokladech.


Korunovačním klenotem Si-anu je však bezesporu Terakotová armáda, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.  Tato úctyhodná armáda terakotových soch v životní velikosti byla pohřbena s prvním čínským císařem Qin Shi Huangem, aby ho střežil v posmrtném životě.  Procházka mezi těmito válečníky je pokořující zážitek, který nabízí pohled do vznešenosti dynastie Qin.


Přestože si Xi'an váží své minulosti, je to také moderní metropole. Prozkoumejte živé čtvrti, rušné trhy a galerie současného umění.


Xi'an je také gurmánským rájem! Ochutnejte světoznámé Xi'an Roujiamo (pikantní tažené vepřové sendviče) a ručně trhané nudle.  Nenechte si ujít příležitost ochutnat místní speciality, jako je např Biangbiang nudle, známé pro svůj široký a nepravidelný tvar.

Vyplujte do dechberoucí scenérie: Guilin a Yangshuo

Přechod od historických zázraků Pekingu a Xi'anu, pojďme přijmout klid přírody návštěvou Guilin a Yangshuo. Tento region na jihu Číny slibuje dechberoucí krajinu, pohodovou atmosféru a pohled do života žitého v souladu s okolním prostředím. 

Guilin

Představte si klouzání po mírné řece obklopené dramatickými krasovými horskými útvary. Plavba po řece Li je typickým zážitkem z Guilin.  Když vaše loď proplouvá smaragdovými vodami, staňte se svědky tyčících se vápencových štítů vyčnívajících z krajiny, bujné vegetace pokrývající svahy a tradičních vesnic uhnízděných podél břehů.  Tato klidná cesta vám umožní znovu se spojit s přírodou a ocenit majestátní krásu regionu.


Zatímco řeka Li je hvězdnou atrakcí, Guilin nabízí více. Prozkoumejte jeskyni Reed Flute Cave, přírodní zázrak zdobený barevnými stalaktity a stalagmity.  Navštivte park Seven Star Park, malebnou oblast s pagodami, jezery a zahradami, která je ideální pro klidné procházky.

Yangshuo: Ráj pro relaxaci

Skutečná krása Yangshuo spočívá v okolní krajině.  Půjčte si kolo a prozkoumejte malebná rýžová pole, skryté vesnice a dramatické krasové útvary.  Případně se můžete projet na bambusovém voru po řece Yulong, což je další klidný způsob, jak zažít přírodní zázraky této oblasti.


Ponořte se do okouzlující atmosféry západní ulice Yangshuo.  Toto pěší útočiště je lemováno obchody prodávajícími ručně vyráběné suvenýry, místní umělecká díla a tradiční oblečení. Projděte se kolem kaváren a restaurací, ochutnejte místní chutě a nasajte uvolněnou atmosféru města.


Guilin a Yangshuo nabízejí vítaný odpočinek od rychlého tempa velkých čínských měst.  Tento region je jako stvořený pro ty, kteří hledají odpočinek, krásnou přírodu a možnost spojení s přírodou a místní kulturou.

Dotek moderny v Šanghaji

Poté, co se ponoříte do bohaté historie Pekingu a Xi'anu, následované dechberoucí přírodní krásou Guilin a Yangshuo, vaše čínské dobrodružství by nebylo úplné bez zažití dynamické energie moderní metropole. Šanghaj se k tomu dokonale hodí a nabízí podmanivou směs současných zázraků a historických skvostů. 


Vysokorychlostní vlaky se spojují Guilin a Yangshuo do Šanghaje, takže přechod je hladký a pohodlný.  


Šanghaj je oslnivá metropole, která je v ostrém kontrastu s uvolněným kouzlem Yangshuo.  Tyčící se mrakodrapy protínají panorama, futuristická architektura uchvacuje fantazii a pulzující noční život pulzuje energií.  Projděte se po Bund, nábřežní promenádě s ohromujícími panorámami města, nebo obdivujte Oriental Pearl Tower, symbol moderní Šanghaje.

Historické klenoty  

I když je Šanghaj moderní, může se pochlubit historickými poklady, jako je zahrada Yu, klasická čínská zahrada.  Vstupte do této klidné oázy a oceníte pečlivý design, klidná jezírka a skalky. Tato zahrada slouží jako důkaz trvalého odkazu čínské zahradní architektury a jejího zaměření na dosažení vnitřního klidu.

Kulinářské lahůdky 

Foodies budou v Šanghaji jásat!  Ochutnejte živou městskou kuchyni, směs sladkých, slaných a slaných chutí.  Nenechte si ujít příležitost ochutnat typický pokrm města – šťavnaté polévkové knedlíčky (xiao long bao) – a čerstvě vyrobené nudle.  Prozkoumejte místní trhy a pouliční stánky s občerstvením nebo si dopřejte luxusní jídlo ve vyhlášené restauraci.


Pokud máte čas navíc, zvažte nádherný jednodenní výlet do Hangzhou. Toto malebné město je známé svou malebností západní jezero, památka světového dědictví UNESCO, a historická místa, jako je chrám Lingyin, založený v roce 326 našeho letopočtu a jeden z nejstarších a největších buddhistických chrámů v Číně.

Odhalení Shenzhen: Čínské centrum inovací

Shenzhen, jméno synonymum pro inovace a rychlý vývoj, má panorama, které je pohledem.  Tyčící se mrakodrapy, jako je Shenzhen Civic Center a Ping An Finance Center, pronikají mraky a předvádějí moderní architektonické umění města.  


Vstupte do miniaturního světa na Okno světa, největší zábavní park na světě podle oblasti.  Obdivujte repliky ikonických památek, jako je Eiffelova věž, Tádž Mahal a pyramidy v Gíze, vše v jednom parku. 


Shenzhen je také rájem nakupujících!  Najděte výhodné obchody v Luohu Commercial City, obrovském nákupním centru s velkým množstvím zboží, nebo prozkoumejte četné nákupní čtvrti, které uspokojí všechny rozpočty a chutě.


Navíc Shenzhen hraničí Hongkong, což z něj dělá pohodlný doplněk vašeho itineráře.  Prozkoumejte obě města a zažijte kontrastní, ale vzájemně se doplňující vibrace pevninské metropole a globálního finančního centra.

Možnosti jednodenního výletu

Macao: Vydejte se na jednodenní výlet do Macaa, bývalé portugalské kolonie známé svými kasiny, koloniální architekturou a vynikající macajskou kuchyní.


Guangzhou: Prozkoumejte rušné hlavní město provincie Guangdong, které je známé svými historickými památkami, pulzujícími trhy a kantonskou kuchyní.

Odhalení Chengdu: Pandy, koření a kulturní požitky

Chengdu, hlavní město provincie Sichuan v jihozápadní Číně, slibuje živý a mnohostranný zážitek. Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding je světově proslulé zařízení, které musí navštívit každý milovník zvířat. Staňte se svědky rozkošných pand velkých v jejich přirozeném prostředí, pozorujte jejich hravé chování a seznamte se s úsilím o ochranu přírody. Zatímco pandy jsou hvězdy, výzkumná základna také hostí červené pandy a další původní divokou zvěř.

Kulinářské hlavní město Sichuanu

Připravte se na ohnivé dobrodružství! Sečuánský hotpot, typický pokrm města, zahrnuje vaření různého masa, zeleniny a tofu ve chutném a kořeněném vývaru. Úroveň koření lze upravit podle vašich preferencí.


Kulinární scéna Chengdu přesahuje hotpot.  Prozkoumejte pouliční stánky s občerstvením nabízející lahodné občerstvení, dopřejte si rozmanité chutě sečuánské kuchyně nebo si vychutnejte autentickou kulturu čajoven.


Město nabízí podmanivou směs historického významu, lahodnou kuchyni a uvolněnou atmosféru.  Ať už jste pandový nadšenec, milovník historie nebo gurmán, Chengdu má co nabídnout každému.

Lijiang: Klenot UNESCO


Lijiang, památka světového dědictví UNESCO, hladce spojuje kulturní ponoření, historický význam a přírodní krásy a poskytuje ucelený zážitek z provincie Yunnan.


Staré město Lijiang je bludiště úzkých dlážděných uliček lemovaných tradičními dřevěnými domy zdobenými barevnými nástěnnými malbami. Prozkoumejte obchody prodávající místní řemesla, popíjejte čaj v čajovně a nasávejte se v uvolněné atmosféře.


Slouží také jako základna pro objevování majestátní sněhové hory Yulong. Vydejte se na túru nebo vyjeďte lanovkou na vrchol a kochejte se úchvatnými výhledy na zasněžené vrcholky, ledovce a svěží údolí.

Přírodní divy

Tygří skákající rokle: Tato dramatická soutěska vytesaná řekou Jinsha je jednou z nejhlubších na světě.  Vydejte se na výlet po malebných stezkách nabízejících úchvatné výhledy na soutěsku a okolní hory.


Sněžná hora Yulong: Chcete-li ochutnat alpské scenérie, vydejte se na sněhovou horu Yulong.  Vyjeďte lanovkou na vrchol a kochejte se panoramatickými výhledy na zasněžené vrcholky, ledovce a svěží údolí.


Údolí slonů: Milovníci přírody mohou pozorovat zachráněné asijské slony volně se potulující v chráněné svatyni.  Seznamte se s úsilím o ochranu slonů a staňte se svědky těchto jemných obrů v jejich přirozeném prostředí.

Jak se pohybovat v Číně

Čína má dobře vyvinutý dopravní systém, díky kterému je cestování mezi městy pohodlné a efektivní

Vysokorychlostní vlaky

Jedná se o nejrychlejší a nejpohodlnější způsob cestování mezi velkými městy v Číně.  Čína se může pochlubit největší vysokorychlostní železniční sítí na světě, která spojuje většinu měst s kulovými vlaky přesahujícími 200 km/h (125 mph).

Lety

Ideální na delší vzdálenosti nebo když je čas omezený. Čína má rozsáhlou vnitrostátní letovou síť spojující většinu velkých měst. Lety jsou však obecně dražší než vysokorychlostní vlaky, vyžadují dojíždění na letiště a na kratší vzdálenosti nemusí být nutné. 

Noční vlaky

Jedná se o cenově výhodnou možnost pro ty, kteří chtějí ušetřit peníze a zažít jedinečný zážitek z cestování. Noční vlaky nabízejí spací kabiny s palandami, které vám umožňují cestovat, když spíte.

Autobusy

Nejekonomičtější varianta zejména na kratší vzdálenosti. Čína má rozsáhlou síť meziměstských autobusů spojujících většinu měst a obcí. Autobusy jsou nejvhodnější pro menší města bez vysokorychlostní železnice a nabízejí flexibilitu s častými odjezdy.

Odhalení kouzla Číny


Čína, země ohromujících kontrastů a podmanivé krásy, čeká na váš průzkum. Tento pečlivě sestavený itinerář vás vezme na cestu časem a ponoří vás do bohaté historie Pekingu a Xi'anu, dechberoucích přírodních divů Guilin a Yangshuo, oslnivé moderny Šanghaje a podmanivých inovací Shenzhenu.


To je jen ochutnávka toho, co Čína nabízí. Od rozlehlé pouště Gobi po živé korálové útesy Jihočínského moře, možnosti dobrodružství jsou nekonečné!


Koupit Holiday eSIM Čína