Procházení nekonečnými kanály na Facebooku, sledování nejnovějších trendů na YouTube a dvojité klepnutí na momenty, které stojí za to Instagram – to jsou jen některé ze způsobů, jak dnes zůstat ve spojení. Tyto aplikace však mohou rychle sežrat váš mobilní datový tarif. 


To je něco, co je třeba vzít na vědomí, když cestujete, protože nechcete narazit na scénář, jako je sledování filmu v rozlišení 4K v autobuse nebo na letišti, když jste vyčerpali datový limit vašeho plánu. 


Naštěstí již pravděpodobně používáte plán eSIM nebo si ho plánujete pořídit pro globální připojení na vyžádání na dosah ruky. Pokud ne, pravděpodobně budete platit tuny roamingových poplatků.


Tato příručka se zabývá tím, jaké množství dat YouTube, Facebook a Instagram obvykle spotřebují v roce 2024, a zároveň vám poskytne praktické tipy, které vám pomohou efektivně řídit využití mobilních dat. 


Chcete-li získat dostupné předplacené plány, které budou trvat po celou dobu vaší cesty, vezměte si a Sváteční eSIM pro okamžité připojení odkudkoli na světě.

Kolik dat využívá YouTube v roce 2024

Youtube dokáže váš mobilní datový tarif rychle prokousat, zvláště pokud sledujete videa ve vysokém rozlišení. Přestože se odhady využití dat mezi zdroji mírně liší, všechny se shodují na tom, že videa s vyšším rozlišením spotřebují výrazně více dat. Zde je rozpis toho, kolik dat YouTube spotřebuje za hodinu streamování.


Rozlišení

Přibližné využití dat za hodinu

144p

30 MB – 90 MB

240p

180 MB – 250 MB

360p

300 MB – 450 MB

Standardní rozlišení (SD) 480p

300 MB – 500 MB

Vysoké rozlišení (HD) 720p

1,2 GB – 1,8 GB

Full High Definition (FHD) 1080p

2,5 GB – 4,0 GB

1440p (Quad HD)

2,7 GB – 8,1 GB


Prameny: 

https://www.makeuseof.com/tag/how-much-data-does-youtube-use/

https://www.electronicshub.org/how-much-data-does-youtube-use/

Jak sledovat, kolik dat YouTube spotřebovává na vašem telefonu

Android


  • Otevřete v telefonu aplikaci Nastavení.

  • Přejděte na Síť a internet (nebo podobná možnost v závislosti na vašem zařízení).

  • Vyberte Využití dat.

  • Přejděte dolů a pod nadpisem „Aplikace“ najděte YouTube. Zde uvidíte celková data použitá službou YouTube během vašeho aktuálního fakturačního cyklu.

iPhone


  • Spusťte na svém iPhonu aplikaci Nastavení.

  • Přejděte dolů a klepněte na Mobilní.

  • Najděte položku YouTube. Zobrazí se celková data použitá službou YouTube během vašeho aktuálního fakturačního cyklu.


Tyto kroky se mohou mírně lišit v závislosti na modelu vašeho zařízení a verzi operačního systému. Pokud nemůžete najít informace o využití dat, nahlédněte do uživatelské příručky svého telefonu nebo vyhledejte online konkrétní pokyny týkající se vašeho zařízení.

Snižte využití dat YouTube ve vašem telefonu

Upravte kvalitu videa


  • Nižší rozlišení videa: Toto je největší faktor ovlivňující spotřebu dat. Pro výraznou úsporu dat zvolte standardní rozlišení (SD) nebo nižší rozlišení (kolem 480p). I když kvalita obrazu nebude tak ostrá, je ideální pro situace, kdy upřednostňujete ukládání dat před nedotčenými vizuály.  

  • Vyhněte se vysokému rozlišení (HD) a ultra vysokému rozlišení (UHD): Tyto možnosti využívají výrazně více dat ve srovnání s SD. Rozhodněte se pro ně, pouze když jste připojeni k Wi-Fi, a upřednostněte nejvyšší kvalitu sledování.


Použití režimu spořiče dat


Povolit režim spořiče dat YouTube: Tato vestavěná funkce automaticky snižuje kvalitu videa, což vede k menší spotřebě dat. I když může být obraz mírně měkčí, je to skvělý způsob, jak ušetřit data, aniž byste příliš obětovali na kvalitě zobrazení.


  • Otevřete aplikaci YouTube 

  • Klepněte na svůj profilový obrázek v pravém horním rohu.

  • Vyberte Nastavení.

  • Přejděte na Spořič dat.

  • Aktivujte jej přepnutím přepínače vedle „Spořič dat“.

Stahování pro offline prohlížení


Pokud víte, že se budete nacházet v oblasti s omezeným nebo žádným přístupem k internetu, stáhněte si předem videa pomocí Wi-Fi. Tímto způsobem je můžete sledovat bez obav o využití dat.


  • Otevřete aplikaci YouTube a najděte video, které chcete stáhnout.

  • Klepněte na ikonu stahování (obvykle šipka směřující dolů) umístěnou pod videem.

  • Vyberte požadovanou kvalitu videa ke stažení. Možnosti nižší kvality zaberou méně místa v úložišti vašeho zařízení.

  • Video se stáhne a najdete ho ve své knihovně YouTube v části Stahování. Stažená videa lze sledovat bez připojení k internetu.

Aktivita na pozadí a automatické přehrávání


  • Omezte obnovení aplikace na pozadí: To zabrání YouTube obnovovat obsah na pozadí, který může spotřebovávat data. Zkontrolujte nastavení telefonu a zakažte aktualizaci na pozadí pro YouTube.  

  • Vypněte automatické přehrávání: Automatické přehrávání automaticky spustí další video ve vaší frontě, což může vést k nežádoucí spotřebě dat. Zvažte vypnutí automatického přehrávání, abyste měli větší kontrolu nad tím, co sledujete, a ukládali data.

Kolik dat používá Facebook v roce 2024

Stejně jako u YouTube závisí spotřeba dat na Facebooku na tom, jak s aplikací komunikujete. Hodiny bezmyšlenkovitého posouvání jistě pohltí váš datový tarif, ale v příběhu je toho víc. 


Faktory ovlivňující využití mobilních dat na Facebooku

Typ obsahu


  • Textové příspěvky a fotografie: Toto jsou možnosti šetrné k datům. Procházení aktualizací textu a statických obrázků využívá minimum dat, i když to trvá méně než minutu.

  • videa: Zde může spotřeba dat raketově vzrůst. Největšími žrouty dat na Facebooku jsou videa, zejména delší nebo ve vysokém rozlišení (HD). Krátká kontrola krátkého úryvku videa nemusí být tak špatná, ale sledování kompletní ukázky receptu může rychle vyčerpat vaše data.

Kvalita videa 

 Stejně jako u YouTube hraje významnou roli kvalita videa. Videa s vysokým rozlišením (HD) spotřebují výrazně více dat ve srovnání s těmi s nižším rozlišením (SD).  HD videa sice nabízejí ostřejší zážitek ze sledování, ale nejsou ideální pro situace, kde je ochrana dat prvořadá. 

Pozadí aktivity 

Facebook může tiše využívat data na pozadí k obnovení obsahu, i když aplikaci aktivně nepoužíváte. I když tato částka může být malá, může se časem nasčítat, zvláště pokud necháte aplikaci spuštěnou na pozadí po delší dobu.

Automatické přehrávání 

Tato zdánlivě pohodlná funkce může představovat odliv dat. Když je automatické přehrávání povoleno, Facebook automaticky začne přehrávat další video ve vašem kanálu, i když jste nedohráli to aktuální. Tyto krátké automaticky přehrávané klipy mohou kumulativně využívat překvapivé množství dat, zvláště pokud jsou v HD.


Abyste si udělali jasnější obrázek, zde je rozpis odhadovaného využití dat pro různé aktivity na Facebooku

Rozdělení odhadovaného využití dat pro různé aktivity na Facebooku

Nízké datové aktivity 

  • Zobrazení několika textových příspěvků nebo fotografií: Tato minimální aktivita může zabrat méně než 1 MB.

  • Krátká kontrola oznámení: Tato rychlá akce pravděpodobně používá zanedbatelná data.

Mírné aktivity využití dat


Procházení informačním kanálem se směsí textu, fotografií a krátkých videí (vždy několik sekund): Tato možnost může využívat 2–5 MB za minutu, v závislosti na počtu a délce videí. Pozastavení čtení nebo komentování by v těchto okamžicích snížilo využití dat.


Aktivity s vysokou spotřebou dat 


  • Sledování delších videí (10+ minut): Zde může spotřeba dat výrazně vyskočit, v rozmezí 20–30 MB za minutu nebo i více u HD videí. Pozastavením videa se zastaví využití dat při pozastavení.

  • Automatické přehrávání videí: Pokud je zapnuté automatické přehrávání, automaticky se spustí i krátké úryvky videa, což vede ke zvýšené spotřebě dat.


Prameny: https://www.proximus.be/en/id_b_cr_data_usage_facebook/personal/blog/news/tips-and-tricks-from/data-usage-facebook.html

https://www.facebook.com/help/656932384361200/?cms_platform=mobile-basic&helpref=platform_switcher

Tipy, jak snížit využití mobilních dat na Facebooku


  • Minimalizace přehrávání videa: Omezte sledování videí, zejména pokud používáte mobilní data. 

  • Stáhnout fotografie přes Wi-Fi: Stahujte fotografie, které si chcete později prohlédnout, když jste připojeni k Wi-Fi.

  • Zakázat automatické přehrávání: Vypněte automatické přehrávání, abyste zabránili automatickému spouštění videí a spotřebovávání dat.

  • Používejte Facebook Lite: Jedná se o datovou verzi Facebooku určenou pro pomalejší připojení k internetu.

  • Monitorujte využití dat: Zkontrolujte nastavení využití dat v telefonu, abyste viděli, kolik Facebook spotřebovává, a podle toho upravte své návyky.

Kolik dat využívá Instagram v roce 2024


Stejně jako YouTube a Facebook závisí spotřeba dat na Instagramu na tom, jak aplikaci používáte. 

Faktory ovlivňující využití mobilních dat Instagramu

Typ obsahu

Fotky: Procházení statických obrázků spotřebovává méně dat než videa. Fotografie s vysokým rozlišením však mohou spotřebovat více dat než jejich protějšky s nižším rozlišením. 

videa: Toto jsou hlavní žrouti dat. Krátké klipy (jako cívky nebo příběhy) využívají méně dat, zatímco delší videa (jako IGTV) mohou výrazně vyčerpat váš datový tarif, zejména pokud jsou v HD.

Příběhy: I když jednotlivé příběhy samy o sobě nemusí spotřebovat mnoho dat, sledování nepřetržitého proudu příběhů se může přidat, zvláště když je povoleno automatické přehrávání.

Živá videa: Živé přenosy využívají podobně jako videa značné množství dat, zvláště pokud jsou dlouhé.

Kvalita obrazu a videa 

Stejně jako u Facebooku a YouTube platí, že fotografie a videa ve vyšší kvalitě (HD) využívají podstatně více dat ve srovnání s těmi s nižším rozlišením (SD). Zatímco HD nabízí ostřejší obraz, zvažte volbu nižšího rozlišení při používání mobilních dat.

Automatické přehrávání 

Tato funkce, i když je pohodlná, může být zdrojem dat. Když je automatické přehrávání zapnuté, Instagram automaticky začne přehrávat další video (válce, příběhy atd.) ve vašem kanálu, i když jste nedohráli to aktuální. Tyto krátké automaticky přehrávané klipy mohou kumulativně využívat překvapivé množství dat. 

Pozadí aktivity 

I když je to minimální, Instagram může použít některá data na pozadí k obnovení obsahu nebo kontrole aktualizací. To nemusí být významné, ale časem se to může přidat, zvláště pokud necháte aplikaci spuštěnou na pozadí po delší dobu.


Prameny:

https://www.mintmobile.com/blog/how-much-data-does-instagram-use

Tipy, jak snížit využití mobilních dat Instagramu


Minimalizujte přehrávání videa: Omezte sledování videí, zejména pokud používáte mobilní data. Zvažte jejich stažení předem přes Wi-Fi pro offline prohlížení.

Nižší kvalita fotografií a videa: Zvolte nastavení nižšího rozlišení pro fotografie a videa, zejména při procházení kanálem.

Zakázat automatické přehrávání: Vypněte automatické přehrávání, abyste zabránili automatickému spouštění videí a spotřebovávání dat.

Monitorujte využití dat: Zkontrolujte nastavení využití dat v telefonu, abyste viděli, kolik Instagram spotřebovává, a podle toho upravte své návyky.


Zůstat ve spojení na cestách nemusí znamenat ztrátu vašeho mobilního datového tarifu. Když pochopíte, jak YouTube, Facebook a Instagram využívají data, můžete se informovaně rozhodnout, jak minimalizovat spotřebu a maximalizovat zážitek z cestování. Využijte vestavěné funkce pro úsporu dat v těchto aplikacích a zvažte stažení obsahu předem přes Wi-Fi pro offline prohlížení.


Pro skutečně bezproblémové připojení prozkoumejte Sváteční eSIM možnosti, které nabízejí flexibilní datové balíčky a globální pokrytí. Tímto způsobem můžete sdílet své cestovní okamžiky, zůstat v obraze a snadno navigovat, a to vše bez obav z poplatků za překročení objemu dat.


Pamatujte, že trocha plánování je dlouhá cesta!